文体15 夹叙夹议文-【金版教程】2025年高考英语一轮总复习首选用卷全书Word(新教材)

| 8页
| 80人阅读
| 0人下载
河北华冠图书有限公司
进店逛逛

金版教程 高考总复习首选用卷 英语

学科网 zxxk.com学科网 zxxk.com

学科网 zxxk.com

基本功扎实练

文体15 夹叙夹议文

(2024·广东省佛山市S7高质量发展联盟高三联考)The most important life lesson I've learned from running is to run at my own pace. This lesson has guided me in many ways. __1__, it made me challenge the fixed expectations of retirement and aging.

Running is a metaphor for life. I realized this while __2__ for a marathon to celebrate my 60th birthday. All the other runners being faster than me made me __3__. But my coach shared some valuable advice: run at your own best pace. Setting a goal or target time could be a __4__. He was right. __5__, I ran more easily and faster. I also enjoyed the experience much more.

I have __6__ this principle to other areas of my life. Finding a rhythm is not about __7__ or how many things I can get done in a day. It has more to do with what I decide to do at this stage in my life.

Running carries its own set of expectations, including what it meant to be a strong runner. But expectations also __8__ to other areas of life, including what people at certain life stages should be doing or not doing. Expectations at my age can __9__ how leisure time is spent, decisions about employment and even the role of a(n) __10__.

I used to think it was young people who bore the brunt (冲击) of __11__, but older adults can experience it too. This is __12__, because often later in life is a time when we are less inclined to care about the opinions of others.

That is the message my running coach was trying to convey. __13__ what others are doing.

Their pace is not __14__ the pace you should run at. Run in your own way. It's not better or worse—only __15__.

篇章导读:本文是一篇夹叙夹议文。作者通过参加马拉松的经历和教练给自

page number 0

1

学科网 zxxk.com学科网 zxxk.com学科网(北京)股份有限公司

学科网 zxxk.com


金版教程 高考总复习首选用卷 英语

学科网 zxxk.com学科网 zxxk.com

学科网 zxxk.com

己的建议,明白了不需要太在乎他人怎么做,做好自己就行。

1.A.In turn   B.In particular

C.In advance   D.In depth

答案:B in turn 轮流;in particular 特别;in advance 提前;in depth 深入地。此处指跑步在很多方面指导作者,特别是让作者挑战了对退休和衰老的固定预期。故选B。

2.A.training   B.struggling

C.competing   D.searching

答案:C train 培训;struggle 奋斗;compete 参加比赛;search 搜索。根据后文“All the other runners being faster than me”可知,作者是在参加比赛。故选C。

3.A.pitiful   B.grateful

C.impressed   D.embarrassed

答案:D pitiful 可怜的;grateful 感激的;impressed 印象深刻的;embarrassed 尴尬的。根据前文“All the other runners being faster than me”可知,其他所有选手都比作者快,这使作者尴尬。故选D。

4.A.resolution   B.practice

C.limitation   D.motivation

答案:B resolution 决心;practice 训练;limitation 限制;motivation 动力。根据前文“Setting a goal or target time”以及后文“I ran more easily and faster”并结合常识可知,设立目标或者目标时间去练习,然后作者跑得更轻松、更快了。故选B。

5.A.Against time   B.Ahead of time

C.Of all time   D.Over time

答案:D against time 尽快地;ahead of time 提前;of all time 有史以来的;over time 随着时间的推移。根据后文“I ran more easily and faster”可知,随着时间page number 1

1

学科网 zxxk.com学科网 zxxk.com学科网(北京)股份有限公司

学科网 zxxk.com


金版教程 高考总复习首选用卷 英语

学科网 zxxk.com学科网 zxxk.com

学科网 zxxk.com

的推移,作者跑得更轻松、更快了。故选D。

6.A.exposed   B.compared

C.applied   D.suggested

答案:C expose 暴露;compare 比较;apply 应用;suggest 建议。根据后文“to other areas of my life”可知,作者把用自己最好的速度跑步这个原则应用到生活的其他方面。故选C。

7.A.music   B.business

C.requirement   D.efficiency

答案:D music 音乐;business 商业;requirement 要求;efficiency 效率。根据后文“how many things I can get done in a day”可知,此处指找到自己的节奏和效率及一天能做多少事无关。故选D。

8.A.subscribe   B.extend

C.contribute   D.refer

答案:B subscribe 订阅;extend 扩大;contribute 贡献;refer 涉及。根据后文“including what people at certain life stages should be doing or not doing”可知,此处指期望也延伸到生活的其他领域。故选B。

9.A.center on   B.hope for

C.decide on   D.call for

答案:A center on 以……为中心;hope for 期盼;decide on 决定;call for 呼吁。根据前文“including what people at certain life stages should be doing or not doing”可知,期望告诉人们在某些生命阶段应该做什么或不应该做什么,此处指作者这个年龄着重想做什么。故选A。

10.A.boss   B.grandparent

C.athlete   D.citizen

答案:B boss 老板;grandparent 祖父(母);athlete 运动员;citizen 公民。根据前文“Running is a metaphor ... my 60th birthday.”可知,作者已经60岁了,所page number 2

1

学科网 zxxk.com学科网 zxxk.com学科网(北京)股份有限公司

学科网 zxxk.com


由于学科网是一个信息分享及获取的平台,不确保部分用户上传资料的 来源及知识产权归属。如您发现相关资料侵犯您的合法权益,请联系学科网,我们核实后将及时进行处理。