内容正文:
金版教程 高考总复习首选用卷 英语
基本功扎实练
技法9 褒贬语境
(2024·广东省普通高中毕业班高三第一次调研考试)One day, my 12yearold daughter participated in a school poetry reading event. All her classmates were invited to write a “lie poem” about how __1__ they were and read them aloud. They were supposed to __2__ untruths about themselves that made them sound __3__ wonderful. As I listened to the poems, I realized that the children were actually __4__ the picture of their future. By “lying” to themselves, they were creating a __5__ of who they wanted to be in the future.
I couldn't help admiring the school for __6__ the children to dream big in such a special way, even if it might not be the first intention. In fact, most of us are __7__ to see the truth of who we could be. My daughter's school developed an unintended __8__ to that difficulty: If it's hard for you to imagine the __9__ in yourself, then you might want to begin by expressing it as a __10__, as did the children who wrote the poems.
Think up some stories about who you would like to be. In due course, this __11__ exercise would help you build the necessary blueprint for __12__ your achievements. Without a picture of your __13__ self, you can't live into that self. So __14__ it till you make it. The lie will become the __15__ in the end.
篇章导读:本文是一篇夹叙夹议文。文章主要讲述作者的女儿学校要求同学们编关于自己的将来的诗歌,以此激励同学们要有梦想。
1.A.rich B.busy
C.great D.smart
答案:C 根据下文“They were supposed to __2__ untruths about themselves that made them sound __3__ wonderful.”可知,下文中的“wonderful”是褒贬语境的标志词,因此此处指她邀请同学们写说自己很伟大的一些谎言诗。故选C。
2.A.point out B.make up
C.hold back D.rely on
答案:B 根据下文“untruths”可知,既然是不真实的事情,应是编造出来的。故选B。
3.A.unbelievably B.unconsciously
C.unacceptably D.unreasonably
答案:A 根据上文“They were supposed to __2__ untruths about themselves”可知,她的同学们被邀请写一些谎言诗,让自己听起来令人难以置信地好。故选A。
4.A.exaggerating B.restoring
C.admiring D.clarifying
答案:D 根据下文“the picture of their future”可知,同学们通过写诗来描述或阐明自己的将来。故选D。
5.A.sample B.vision
C.message D.principle
答案:B 根据上文“the picture of their future”可知,他们通过写诗来构想自己以后的样子。故选B。
6.A.forcing B.requesting
C.motivating D.warning
答案:C 根据下文“the children to dream big in such a special way”可知,下文中的“dream big”是褒贬语境的标志词,因此此处指学校激励学生梦想自己的未来。故选C。
7.A.unable B.anxious
C.nervous D.unwilling
答案:A 根据下文“it's hard for you to imagine the __9__ in yourself”可知,我们很多人都不能看到自己将来可能会成为什么人。故选A。
8.A.excuse B.balance
C.solution D.connection
答案:C 根据上文“most of us are __7__ to see the truth of who we could be”可知,我们很多人想象不到自己将来的样子,所以作者的女儿的学校想出了解决这个难题的办法。故选C。
9.A.interest B.courage
C.expectation D.potential
答案:D 根据上文“most of us are __7__ to see the truth of who we could be”可知,我们很多人想象不到自己将来的样子,也就是很难想象自己的潜力。故选D。
10.A.fantasy B.fortune
C.benefit D.reference
答案:A 根据上文“untruths about themselves”可知,孩子们写诗编造一些关于自己的谎言,这些谎言也就是幻想。故选A。
11.A.healthy B.creative
C.gentle D.formal
答案:B 根据上文“Think up some stories about who you would like to be.”可知,想一些你想成为什么样的人的故事,这是创造性的练习。故选B。
12.A.ensuring B.informing
C.stretching D.measuring
答案:C 根据上文“build the necessary blueprint”和下文“your achievements”可知,想一些你想成为什么样的人的故事可以帮助你自己建立必要的蓝图,扩大你自己的成就。故选C。
13.A.highest B.biggest
C.happiest D.bravest
答案:A 此处指如果没有你最高自我的形像,你就无法活在那个自我中。故选A。
14.A.stop B.forget
C.hide D.pretend
答案:D 根据上文“They were supposed to __2__ untruths about themselves that made them sound __3__ wonderful.”可知,孩子们写一些关于自己的谎言,让自己听起来令人难以置信地好,也就是假装自己很有成就。故选D。
15.A.dream B.reality
C.memory D.nightmare
答案:B 根据上文“The lie will become”和下文“in the end”可知,谎言最终会变成现实。故选B。
(2024·湖南天壹名校联盟高三联考)Sixteen years ago, while we were driving on vacation, my wife decided to pass the time by singing “The Christmas Song”. She sang it over and over again. Somehow, I decided to __1__ with her.
When she got to the __2__ “Jack Frost nipping (捏) at your nose,” I said, in my most horrified voice, “Why are you __3__ that song?” As she looked confused, I proceeded to __4__ her that Jack Frost was the name of a violent patient who __5__ an asylum (精神病院) on Christmas in the 1920s and went around devouring (吞噬) faces, __6__ noses, which he had acquired a __7__ for.
Shocked and terrified, she __8__ it completely.
Fast forward to this year. It's snowing outside and I was in a good mood. I started singing “The Christmas Song” and my wife then __9__ me that Jack Frost, the serial __10__ biter, had forever __11__ that song for her.
I laughed and __12__ that I was teasing that day and that I honestly didn't think she believed me. She got quite __13__ since for all these years she had cheerfully shared this dark and shocking story with anyone who would listen and it turned out a __14__.
As for me, though I am now the King of Lies who is never to be __15__ again, it has become the most cheerful holiday story in our family ever.
篇章导读:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者以前为了打断妻子一直唱《圣诞歌》而撒了个关于Jack Frost (杰克·弗罗斯特)的谎言,这使作者成了谎言之王的故事。
1.A.agree B.mess
C.pass D.drive
答案:B 根据下文“in my most horrified voice”可知,作者受不了妻子一直唱那首歌,所以决定干涉她。mess with意为“给(某人)制造麻烦;干涉”。故选B。
2.A.line B.song
C.story D.sentence
答案:A line 话,歌词;song 歌曲;story 故事;sentence 句子。根据下文“Jack Frost nipping (捏) at your nose”可知,这是歌里的一句歌词。故选A。
3.A.hearing B.voicing
C.singing D.playing
答案:C 根据上文“my wife decided to pass the time by singing ‘The Christmas Song’”可知,作者问妻子为什么要唱那首歌。故选C。
4.A.blame B.inform
C.award D.teach
答案:B blame 责备;inform 告知;award 颁发;teach 教授。根据下文“that Jack Frost was the name of a violent patient”可知,Jack Frost是一个暴力病人的名字,这是作者告知妻子的事情。故选B。
5.A.made fun of B.took charge of
C.broke out of D.got ahead of
答案:C make fun of 取笑;take charge of 负责;break out of 逃脱;get ahead of 超过。根据下文“went around devouring (吞噬) faces”可知,Jack Frost从精神病院逃了出来,到处吞人的脸。故选C。
6.A.rarely B.frequently
C.usually D.particularly
答案:D rarely 罕见地;frequently 频繁地;usually 通常;particularly 尤其。根据上文“devouring (吞噬) faces”和下文“noses”可知,他吞人的脸,尤其是鼻子。故选D。
7.A.taste B.flavor
C.standard D.skill
答案:A taste 味道;兴趣,爱好;flavor 风味;standard 标准;skill 技术。根据上文“went around devouring (吞噬) faces, __6__ noses”可知,他尤其是吞人的鼻子,说明他喜欢鼻子,acquire a taste for “逐渐对某物产生兴趣”。故选A。
8.A.accepted B.believed
C.denied D.liked
答案:B accept 接受;believe 相信,接受;deny 否认;like 喜欢。根据下文“I laughed and __12__ that I was teasing that day and that I honestly didn't think she believed me.”可知,作者的妻子相信了作者所说的。故选B。
9.A.wrote B.sold
C.reminded D.spared
答案:C write 写;sell 卖;remind 提醒;spare 留出。根据下文“me that Jack Frost, the serial __10__ biter, had forever __11__ that song for her”可知,此处是作者的妻子给作者提醒的事情。故选C。
10.A.nose B.patient
C.asylum D.arm
答案:A 根据上文“devouring (吞噬) faces, __6__ noses”可知,Jack Frost是连环咬鼻子的人。故选A。
11.A.completed B.ruined
C.broken D.restored
答案:B complete 完成;ruin 毁坏;break 打破;restore 恢复。根据上文“Shocked and terrified”可知,作者所说的Jack Frost,那个连环咬鼻子的人,毁了她对这首歌的喜爱。故选B。
12.A.argued B.confirmed
C.admitted D.announced
答案:C argue 争论;confirm 确认;admit 承认;announce 宣布。根据下文“I was teasing that day”可知,作者承认自己那天是在开玩笑。故选C。
13.A.joyful B.grateful
C.awkward D.mad
答案:D joyful 令人愉快的;grateful 感激的;awkward 尴尬的;mad 生气的。根据下文“since for all these years ... who would listen”可知,作者的妻子这么多年以来一直和人分享作者所说的这个谎言,所以她会感到很生气。故选D。
14.A.lie B.comedy
C.drama D.show
答案:A lie 谎言;comedy 喜剧;drama 戏剧;show 表演。根据上文“I was teasing that day”可知,作者那天只是捉弄妻子的,所以关于Jack Frost的事情是个谎言。故选A。
15.A.teased B.trusted
C.heard D.loved
答案:B tease 嘲笑;trust 信任;hear 听见;love 爱。根据上文“I am now the King of Lies”可知,上文中的“King of Lies”是褒贬语境的标志词,因此此处指作者成了谎言之王,所以没人会再信任他。故选B。
1
学科网(北京)股份有限公司
$$