内容正文:
金版教程 高考总复习首选用卷 英语
基本功扎实练
技法7 语义关联
(2024·重庆市巴蜀中学高三高考适应性月考)The walk I'd plotted was 22 miles to the coast. It is enough to get the legs __1__ and the mind cleared. But the real __2__ for me was walking to a definite point in our country's outline.
I was wondering if I'd have the endurance and determination to do it. I am, after all, in my late 40s. I __3__ the coast at 7:00 am. I was, for the day, an arrow. My line of flight was as straight and short as I could make it.
__4__ the fivehour mark, I was in a good state of body and mind. The __5__ of the usual routine had been eased by daydreams. From this point on, the __6__ seemed to change. The banks on either side were larger, and the grasses longer, even though the sea was still miles off.Things were getting __7__. Despite feeling like I was nearly “there”, I still had four miles to go. I was hurting my knees. I __8__ the painkillers down with my secret weapon: coffee. Studies have shown caffeine __9__ endurance and it kept me going.
Try as I might, I still couldn't see my walk's end. I could even smell a __10__ in the air, but the horizon remained __11__ in salt marsh (盐沼地). Then, almost without realizing it, I was “there”.
Where I had hoped to see the __12__, I saw salt marsh, like the chocolate milkshake of the North Sea!
Feeling like a bit of a fool, I headed down into the nearest marsh and left my boot prints in the mud. The sevenanda halfhour walk had hurt my __13__, but I'd acted on an old idea, done it, and __14__ it off my list. I was now free to think of new ones and move on, in this dawn of possibilities we all face. Life is too short to let ideas stagnate (停滞); now's the time to turn them to __15__.
篇章导读:本文是一篇记叙文。文章主要描述了作者计划了一次22英里的步行之旅,挑战自我耐力和毅力的故事。
1.A.aching B.relaxing
C.bending D.recovering
答案:A ache 疼痛;relax 放松;bend 弯曲;recover 恢复。根据前文“The walk I'd plotted was 22 miles to the coast.”可知,作者的步行路线有22英里,这22英里足够让人双腿酸痛。故选A。
2.A.excuse B.move
C.draw D.trick
答案:C excuse 借口;move 移动;draw 有吸引力的人或事物;trick 诡计。根据后文“walking to a definite point in our country's outline”可知,这次步行之旅吸引作者的是能够走到国家地图上的一个明确的点上。故选C。
3.A.settled in B.set about
C.arrived at D.left for
答案:D settle in 安顿下来;set about 开始做某事;arrive at 到达;leave for 出发去某地。根据后文“at 7:00 am”可知,作者早上7点出发去海边。故选D。
4.A.Recognizing B.Approaching
C.Ignoring D.Missing
答案:B recognize 辨认;approach 接近,靠近;ignore 忽视;miss 错过。根据后文“the fivehour mark”可知,此处指行程接近5个小时的时候。故选B。
5.A.inconvenience B.comfort
C.boredom D.peace
答案:C inconvenience 不方便;comfort 舒适;boredom 无聊;peace 和平。根据后文“the usual routine had been eased by daydreams”可知,幻想可以缓解此次步行之旅不断重复走路的无聊。故选C。
6.A.landscape B.weather
C.shape D.spirits
答案:A landscape 风景;weather 天气;shape 形状;spirit 精神。根据后文“The banks on either side ... still miles off.”可知,此处与后文语义关联,表示两岸的河岸变得更高,草也更茂盛了,这体现出步行的过程中,通过幻想,作者观看到的风景发生了变化。故选A。
7.A.flatter B.better
C.stranger D.wilder
答案:D flatter 更平坦的;better 更好的;stranger 更陌生的;wilder 更不受控制的。根据后文“I was hurting my knees.”可知,作者在行程中伤了自己的膝盖,表示事情越来越不受控制。故选D。
8.A.put B.washed
C.broke D.cooled
答案:B 根据后文“painkillers”可知,作者就着咖啡把止痛药吃了下去。wash sth down “把……冲下去”。故选B。
9.A.reduces B.controls
C.boosts D.maintains
答案:C reduce 减少;control 控制;boost 提升;maintain 维持。根据后文“it kept me going”可知,此处与后文语义关联,表示研究表明咖啡能够增强耐力,让作者继续坚持下去。故选C。
10.A.sweetness B.fragrance
C.saltiness D.bitterness
答案:C sweetness 甜味;fragrance 香味;saltiness 咸味;bitterness 苦味。根据后文“in salt marsh (盐沼地)”可知,此处与后文语义关联,表示空气中有咸味。故选C。
11.A.updated B.locked
C.broadened D.limited
答案:B 根据后文“in salt marsh (盐沼地)”可知,作者的视野中能看到的是一片盐沼地,该盐沼地锁定着作者的视野。故选B。
12.A.sea B.horizon
C.land D.forest
答案:A sea 海洋;horizon 地平线;land 陆地;forest 森林。根据前文“The banks on either side ... still miles off.”可知,作者是希望能够看到大海的,可是此处作者的视野范围内全是盐沼地。故选A。
13.A.expectations B.feelings
C.arms D.knees
答案:D expectation 期望;feeling 感受;arm 手臂;knee 膝盖。根据前文“I still had four miles to go. I was hurting my knees”可知,作者本来膝盖就受伤了,在走了七个半小时后,让作者的膝盖更加受伤。故选D。
14.A.crossed B.shown
C.shaken D.turned
答案:A cross 在……上划线;show 展示;shake 摇晃;turn 转身。根据前文“I'd acted on an old idea, done it”可知,作者完成这次步行之旅,因此从清单上划掉。故选A。
15.A.curiosity B.reality
C.imagination D.destination
答案:B curiosity 好奇心;reality 现实;imagination 想象力;destination 目的地。根据前文“Life is too short to let ideas stagnate (停滞)”可知,此处与前文语义关联,表示作者认为生命太短暂了,不能仅仅停步于想法,而是要把想法变为现实。故选B。
(2023·广东省揭阳市普宁市华美实验学校、普宁国贤学校高三月考)Muniba Mazari is Pakistan's first model and TV host who uses a wheelchair. She is a motivational __1__, an artist as well as a brand ambassador of famous brands like Ponds, Body Shop and Tonyand Guy. She is not only beautiful but also __2__ and has a magical personality. Muniba Mazari was __3__ when she was only 18 years old, and after about two years of the marriage, she met with a(n) __4__ that left her paraplegic (瘫痪的). __5__, she did not lose __6__ and set a perfect example not only for __7__ women but also for the whole nation. In 2011, four years after the accident, Muniba __8__ her son, Nael.
Most of her career has been __9__ painting and motivational speaking. While painting, she found a job working for Areeb Azhar to __10__ his Facebook page for monthly wages. She also started work at her adopted son's school for a startup project called Dheeray Bolo (Speak Slowly), which __11__ teaching Urdu at various schools. She became the National Ambassador for UN Women Pakistan after being __12__ in the 100 Inspirational Women of 2015 by BBC.She also __13__ it to the Forbes 30 under 30 list for 2016.
Yes, she can't stand on her feet, but she __14__ in the sky with her fantastic __15__ and incredible talent.
篇章导读:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了巴基斯坦的Muniba Mazari (穆尼巴·马扎里)在事故后瘫痪了,但凭借惊人的意志力以及才华,为残疾女性和整个国家树立了一个完美的榜样。
1.A.photographer B.designer
C.writer D.speaker
答案:D photographer 摄影师;designer 设计师;writer 作家;speaker 演讲者。根据后文“painting and motivational speaking”可知,她是一位励志演说家。故选D。
2.A.enthusiastic B.talented
C.modest D.athletic
答案:B enthusiastic 热情的;talented 有天赋的;modest 谦虚的;athletic 运动的。根据后文“and incredible talent”可知,她是有才华的女性。故选B。
3.A.valued B.married
C.defeated D.encouraged
答案:B value 重视;marry 结婚;defeat 打败;encourage 鼓励。根据后文“after about two years of the marriage”可知,此处与后文语义关联,表示Muniba Mazari 18岁时就结婚了。故选B。
4.A.accident B.challenge
C.disaster D.mission
答案:A accident 事故;challenge 挑战;disaster 灾难;mission 任务。根据后文“after the accident”可知,此处与后文语义关联,表示她遭遇了意外。故选A。
5.A.Instead B.Besides
C.However D.Therefore
答案:C instead 相反;besides 此外;however 然而;therefore 因此。Muniba Mazari遭遇了意外,然而却没有失去希望。设空前后为转折关系。故选C。
6.A.face B.interest
C.confidence D.hope
答案:D face 脸;interest 兴趣;confidence 自信;hope 希望。上文提到她遭遇车祸后瘫痪了,后文提到她为整个国家树立了一个完美的榜样,说明她没有失去希望。故选D。
7.A.disabled B.young
C.pretty D.poor
答案:A disabled 残疾的;young 年轻的;pretty 漂亮的;poor 贫穷的。根据上文“that left her paraplegic (瘫痪的)”可知,她为残疾妇女树立了榜样。故选A。
8.A.adopted B.gave birth to
C.lost D.kept contact with
答案:A adopt 收养;give birth to 生育;lose 失去;keep contact with 与……取得联系。根据后文“her adopted son's”可知,儿子是收养的。故选A。
9.A.taken up B.built on
C.stuck to D.limited to
答案:B take up 开始从事;build on 建立在……上;stick to 坚持;limit to 限制。根据前文“Most of her career has been”可知,她的大部分职业生涯都建立在绘画和励志演讲上。故选B。
10.A.tear B.run
C.print D.publish
答案:B tear 撕碎;run 运营,奔跑;print 印刷;publish 出版。根据后文“his Facebook page for monthly wages”可知,她找了一份运营Facebook页面的工作,每月领工资。故选B。
11.A.included B.delayed
C.continued D.started
答案:A include 包括;delay 推迟;continue 继续;start 开始。根据后文“teaching Urdu at various schools”可知,养子学校的项目包括在不同的学校教授乌尔都语。故选A。
12.A.promoted B.organized
C.praised D.shortlisted
答案:D promote 促进;organize 组织;praise 赞美;shortlist 列入。根据后文“in the 100 Inspirational Women of 2015 by BBC”可知,Muniba Mazari被英国广播公司列入2015年100位鼓舞人心的女性名单。故选D。
13.A.explored B.got
C.saw D.made
答案:D 此处指她成功入选了2016年《福布斯》榜单。根据后文“it to the Forbes 30 under 30 list for 2016”可知,短语make it to表示“成功达成”。故选D。
14.A.covers B.floats
C.flies D.moves
答案:C cover 覆盖;float 漂浮;fly 飞;move 移动。根据后文“in the sky”可知,她用令人难以置信的天赋飞在天空。故选C。
15.A.sincerity B.concern
C.willpower D.generosity
答案:C sincerity 真诚;concern 担心;willpower 意志力;generosity 慷慨。Muniba Mazari虽然瘫痪了但是没有失去希望,反而建立了一番事业,说明她意志力惊人。故选C。
1
学科网(北京)股份有限公司
$$