内容正文:
期末复习(选择填空)
主要考查:代词、介词、疑问词、连词、形容词和副词的比较级和最高级、情态动词、一般现在时、一般过去时、一般将来时、现在进行时、过去进行时、动词不定式、双宾语
一、动词时态
(一)一般过去时与过去进行时
一般过去时: 动词用过去式(worked), 时间状语:yesterday, last week, …ago等
过去进行时:was/ were doing,时间状语:at ten last night, this time yesterday, while/ when…
1. We ________ many trees on the hills last year and we will do it again soon.
A. plant B. planted C. are planting D. will plant
答案:B
解析:根据时间状语"last year"可以确定是一般过去时,所以用过去式"planted"。
2. While my mother ______ newspaper, the telephone rang.
A.read B.is reading C.will read D. was reading
答案:D
解析:这里描述的是过去的一个动作,同时另一个动作( the telephone rang )突然发生,符合过去进行时的用法。
3. I ______ TV when my mother came back yesterday.
A. watch B. was watching C. am watching D. have watched
答案:B
解析:描述过去某个时间点when my mother came back正在进行的动作,应使用过去进行时。
4. — Were you at home at 7 o’clock last night? — Yes, I ______ TV at that time.
A. watch B. was watching C. watched D. am watching
答案:B
解析:描述过去某个时间点( at that time )正在进行的动作,应使用过去进行时。
5. Li Lei _____ me to have a picnic with his family yesterday. We had a good time.
A. invite B. invited C. is inviting D. invites
答案:B
解析:描述过去的动作,应使用过去式"invited"。
6. —What _______ you _______ at this time yesterday afternoon?
—I was playing basketball with Daming.
A. did; do B. were; doing C. do; do D. are; doing
答案:B
解析:描述过去某个时间点( at this time )正在进行的动作,应使用过去进行时。
7. I was drawing a horse when Kate _______ into the classroom.
A. came B. comes C. is coming D. was coming
答案:A
解析:描述过去正在进行的动作was drawing a horse被另一个动作came into the classroom打断,用过去进行时和简单过去时。
8. Mr. Black _____ a telephone meeting when I got to his office yesterday afternoon.
A. has B. had C. is having D. was having
答案:D
解析:描述过去正在进行的动作was having ,应使用过去进行时。
(二)其它时态(一般现在时,一般将来时,现在进行时)
1.— What’s your father doing now? — He the room.
A.cleaned B.cleans C