内容正文:
专题四 “虚而实用”讲虚词
第十一讲 冠词
1.(2022·新高考Ⅰ卷)Short writings missed as ________ result of an excused absence will be accepted.
答案:a as a result of “因为……”。故填a。
2.(2022·全国甲卷)________ friend of his, Wu Fan, volunteered to be his companion during the trip.
答案:A 句意:他的一位朋友吴凡在旅行中自愿成为他的同伴。此处泛指“他的一个朋友”,应用不定冠词,friend的发音以辅音音素开头,且位于句首,首字母大写。故填A。
3.(2022·新高考Ⅱ卷)We journalists live in ________ new age of storytelling, with many new multimedia tools.
答案:a 此处age为可数名词,表示泛指,且new的发音以辅音音素开头。故填a。
4.(2022·浙江高考)Cobb, for her party, started to ask conference organizers who invited her to speak whether she could do so remotely about threequarters of ________ time, they agreed.
答案:the 表示特指,此处指大约四分之三的开会时间。故填the。
5.(2022·新高考Ⅱ卷)________ Brown family live in an apartment building outside Toronto.
答案:The the+姓氏+family=the+姓氏复数,意为“……一家人”。置于句首,首字母应大写。故填The。
6.(2022·浙江高考)Tiny forests were first pioneered as a concept in ________ 1970s by Dr Miyawaki, a Japanese botanist.
答案:the 定冠词the用在年代、朝代及逢十的数词 (表示某个年代)前。in the 1970s “在20世纪70年代”。故填the。
7.(2022·全国甲卷)If you are looking for ________ best comedies on tour and brilliant live music, you should start here.
答案:the 形容词最高级best前应用定冠词the。故填the。
8.(2022·全国乙卷)Children under 12 years accompanied by ________ adult are admitted free.
答案:an 此处表示泛指,应用不定冠词,且adult的发音以元音音素开头。故填an。
9.(2022·浙江高考)The tactile (可触知的) paintings work as a way to show art to ________ blind because we don't see with just our eyes: We see with our brains.
答案:the “the+形容词”表示一类人,the blind “盲人”。故填the。
10.(2022·全国乙卷)Scottish National Portrait (肖像画) Gallery presents ________ series of lectures for the general public.
答案:a a series of “一系列的”。故填a。
考点一 不定冠词
使用场合
例句
具有泛指的概念,表示“一类”或“其中的一个”
Many people think English is a useful language. 许多人认为英语是一门有用的语言。
初次提到某人或某物
Last week our class organized an activity to thank our teachers before graduation. 上周我们班组织了一次在毕业前去感谢我们的老师的活动。
在速度、比率、价格等前面
You can buy secondhand books at a low price in one of our school societies. 你可以在我校一个社团低价买到二手书。
用在某些物质名词前,使该