内容正文:
第十三讲 介词
1.(2022·新高考Ⅰ卷)Giant pandas also serve ________ an umbrella species (物种), bringing protection to a host of plants and animals in the southwestern and northwestern parts of China.
答案:as serve as ... 表示“作为……”。故填as。
2.(2022·全国乙卷)May 21st this year marks the first International Tea Day, which was named officially ________ the United Nations on November 27th, 2019.
答案:by be named officially by “被正式命名”。故填by。
3.(2022·全国乙卷)Maybe it is because ________ the combination of fresh air, smooth movement and exercise.
答案:of because后面接从句;而because of后面接名词短语。故填of。
4.(2022·浙江高考)Luc Gandarias, who's now thirteen, went blind suddenly ________ age seven.
答案:at 此处表示在7岁突然失明。在某人几岁,用介词at。故填at。
5.(2022·全国甲卷)The New Theatre has been the home of quality drama, musicals, dance and children's shows ________ more than 100 years.
答案:for 此处表示一段时间,应用介词for。故填for。
6.(2022·北京高考)Helen was walking down the street late ________ the evening, her arms filled with grocery bags.
答案:in in the evening意为“在晚上”。故填in。
7.(2022·新高考Ⅱ卷)________ the day of the accident, Mrs. Brown was at work and Eric was at home with his father.
答案:On 此处表示事故发生当天。具体到某一天,用介词on。故填On。
8.(2022·全国乙卷)________ 1916, two girls of wealthy families, best friends from Auburn, N.Y.—Dorothy Woodruff and Rosamond Underwood—traveled to a settlement in the Rocky Mountains to teach in a oneroom schoolhouse.
答案:In 月份、年份前面用介词in。 故填In。
9.(2022·新高考Ⅰ卷)So instead ________ tying him up, I just kept a close eye on him.
答案:of 句意:所以没有把他绑起来,我只是密切盯着他。instead of “而不是,代替”。故填of。
10.(2022·新高考Ⅱ卷)The Museum is open daily ________ 9:30 am to 4:30 pm.
答案:from 句意:博物馆每天于上午九时半至下午四时半开放。from ... to ... “从……到……”。故填from。
考点一 常用介词的意义
1.with 用(具体的工具);附带有,具有;和;随着
①Please write with a pencil.
请用铅笔写。
②He is a man with a strong will.
他是一个意志坚强的人。
③I have an appointment with Dr Black, but I need to change it.
我和布莱克博士有约,但是我得改一下时间。
④With the final exam approaching, the students are working harder.
随着期末考试临近,同学们学习更努力了。
2.on 在……上;一……就……;关于;是……一员;在具体的某一天
①Some children are