内容正文:
专题三 “分门别类”辨词性
第七讲 名词
1.(2022·新高考Ⅱ卷)“He saved my ________ (son) life,” said Mrs. Brown.
答案:son's life与son之间是所属关系,应用名词所有格。故填son's。
2.(2022·浙江高考)When the answer was no, she declined the ________ (invite).
答案:invitation 定冠词the后应用名词。故填invitation。
3.(2022·新高考Ⅱ卷)Levine and his research team selected ________ (volunteer) aged between 45 and 64 who did not exercise much but were otherwise healthy.
答案:volunteers volunteer为可数名词,此处指年龄在45岁到64岁的志愿者,表示复数意义。故填volunteers。
4.(2022·全国乙卷)As a main promoter of the International Tea Day, the birthplace of tea and the largest teaproducing country, China has a ________ (responsible) to work with other countries to promote the healthy development of the tea industry.
答案:responsibility 句意:中国是茶的发源地和最大产茶国,作为国际茶日的主要推动者,中国有责任与其他国家共同促进茶产业的健康发展。不定冠词a后接可数名词单数。故填responsibility。
5.(2022·全国甲卷)Cao and Wu also collected garbage along the road, in order to promote environmental ________ (protect).
答案:protection 根据形容词environmental可知,此处应用名词作宾语;protection表示“保护”时,是不可数名词。故填protection。
6.(2022·新高考Ⅰ卷)All the ________ (assignment) will be submitted by the assigned date through Blackboard, our online learning and course management system.
答案:assignments assignment为可数名词,在句中作主语,前面有all修饰,应用复数,表示“所有的作业”。故填assignments。
7.(2022·新高考Ⅰ卷)The project was dreamed up by a local charity (慈善组织) to reduce ________ (lonely) and improve elderly people's wellbeing.
答案:loneliness 此处应用名词作reduce的宾语,表示泛指,loneliness为不可数名词。故填loneliness。
8.(2022·全国甲卷)It presents live ________ (entertain), including pop, rock, folk, jazz, musicals, dance, world music, films and classical music.
答案:entertainment 此处应用名词作动词present的宾语,entertainment表示“娱乐”,为不可数名词。故填entertainment。
9.(2022·全国甲卷)Everywhere in Sydney these days, change and progress are the watchwords (口号), and ________ (tradition) are increasingly rare.
答案:traditions 此处作主语,谓语动词为are,主语应用复数名词。故填traditions。
10.(2022·北京高考)It was one of my ________ (kindergartener) who I thought was absent that day.
答案:kindergarteners 此处指他是我们幼儿园的其中一个孩子,one