内容正文:
第四讲 非谓语动词
1.(2022·新高考Ⅰ卷)________ (cover) an area about three times the size of Yellowstone National Part, the GPNP will be one of the first national park in the country.
答案:Covering 句意:占地面积约为黄石国家公园的三倍,GPNP将成为全国首批国家公园之一。the GPNP与cover之间为主动关系,应用现在分词。故填Covering。
2.(2022·新高考Ⅰ卷)Students will work in groups ________ (complete) four assignments (作业) during the course.
答案:to complete 此处应用不定式来作目的状语。故填to complete。
3.(2022·全国甲卷)He flew 4,700 kilometers from Xi'an to Kashgar on Sept. 20, ________ (plan) to hike back to Xi'an in five months.
答案:planning 句意:9月20日,他从4,700公里外的西安飞到了喀什,计划在五个月内徒步回到西安。plan与He之间为主动关系,应用现在分词作状语。故填planning。
4.(2022·全国乙卷)“It can help to build a community with a ________ (share) future for mankind,” he said.
答案:shared share和future之间为被动关系,应用过去分词作前置定语。故填shared。
5.(2022·新高考Ⅱ卷)“I just didn't want the boy ________ (hurt),” said Henry.
答案:to be hurt want sb to do sth “想让某人做某事”,此处是指“不想让男孩受到伤害”,表示被动。故填to be hurt。
6.(2022·全国甲卷)A visuallychallenged man from Beijing recently hiked (徒步) 40 days to Xi'an, as a first step ________ (journey) the Belt and Road route (路线) by foot.
答案:to journey 此处journey为动词,表示“旅行”,step前有序数词修饰,应用不定式作后置定语。故填to journey。
7.(2022·全国甲卷)Inspired by the Belt and Road Forum for International Cooperation ________ (hold) in Beijing, Cao decided to cover the route by hiking as a tribute (致敬) to the ancient Silk Road.
答案:held 句意:受到在北京举行的“一带一路”国际合作高峰论坛的启发,曹决定徒步穿越这条路线,以向古代丝绸之路致敬。hold与the Belt and Road Forum for International Cooperation为被动关系,应用过去分词作后置定语。故填held。
8.(2022·浙江高考)That approach brought Cobb's air travel last year down by 75%, and she plans ________ (continue) the practice.
答案:to continue 动词plan后面接动词不定式作宾语。故填to continue。
9.(2022·全国乙卷)________ (select) from collections throughout the world, it is the first major exhibition of his work to be held in over forty years.
答案:Selected select与it之间为被动关系,应用过去分词作状语。故填Selected。
10.(2022·新高考Ⅱ卷)When he saw a young child hanging from a sixthfloor apartment balcony (阳台), Henry ran one hundred met